NANI NOAM VAZANA – KE HABER

Artiest info
Website
facebook
 

Voor we dieper ingaan op haar album “Ke Haber” moeten we hier toch eerst verduidelijking geven over de afkomst van zangeres ‘Nani’ Noam Vazana die momenteel in Amsterdam woont. Zij heeft Joodse roots in Israël en bezocht een aantal jaren geleden haar oma in Fez, Marokko die de Ladino-taal spreekt, ook wel Judeo-Spaans of ‘djudezmo’ genoemd. Die door uitsterving bedreigde taal wordt vooral gebruikt door de Sefardische Joden in de diaspora en is een Romaanse taal die ontstaan is uit het Spaans waarmee ze sterk verwant is. ‘Nani’ Noam Vazana was die taal tijdens het bezoek aan haar oma helemaal niet machtig maar ze kwam wel snel onder de indruk van de liedjes die haar oma in die taal zong, zowel van de ritmes in die songs als van de voor haar onbegrijpelijke woorden.

Voor haar nieuwe plaat “Ke Haber (What’s New)” schreef ‘Nani’ Noam Vazana tekst en muziek voor zeven liedjes die ze aanvulde met drie coverversies van nummers die haar nauw aan het hart liggen: “Shape Of My Heart / Mi Korazon”, een vertaling naar het Ladino van de song van Sting uit zijn vierde soloalbum “Ten Summoner’s Tales’ van 1993. Een tweede gecoverde song is “Gracias A La Vida (Thanks To Life)”, een folklorenummer van de Chileense Violeta Parra uit 1966 die datzelfde jaar echter wel een einde aan haar leven maakte na een pijnlijke liefdesbreuk. Het album “Ke Haber” begint met een versie van de Oosterse traditional “Cok Seni Severim (I Love You Too Much)” waarin ‘Nani’ Noam Vazana twee stokoude liedjes vermengt: een Turks liefdesliedje en een een Ladino kinderliedje.

Hoe mooi de liedjes op deze plaat klinken kunnen we u laten horen in de drie video’s die we aan deze recensie hebben toegevoegd. De eerste twee songs “No Kero Madre (No Mother, I Don’t Want)” en “Fada De Mi Korazon (Fairy Of My Heart)” worden in een akoestische setting live gezongen door ‘Nani’ Noam Vazana en het derde liedje is haar nieuwe single “Una Segunda Piel (A Second Skin)” over een traditionele Sefardische ceremonie waarin de dood wordt gesymboliseerd als een wedergeboorte.

Bij de plaatopname werd deze artieste begeleid door Jorge Bravo op basgitaar, gitaar en het Zuid-Amerikaanse snaarinstrument charango, Ayoze de Alejandro op percussie en Bence Huszar op cello terwijl ‘Nani’ Noam Vazana zelf zingt en op piano en trombone speelt en daarenboven ook optrad als albumproducer. In de songteksten heeft zij het over sociaal fel bediscussieerde onderwerpen als migratie, gendergelijkheid in de nummers “El Gacela (The Gazelle)” en “Sin Dingun Hijo Varon (Without Any Sons)” en vrouwenrechten (“No Kero Madre”).

Tot slot willen we nog meegeven dat ‘Nani’ naast haar activiteiten als zangeres ook een professor is aan de ‘London Performing Academy of Music’ en de ‘Jerusalem Music Academy’, ze zetelt in het ‘Amsterdam Artist Collective’ and ze richtte ‘Why DIY Music’ en ‘Nova Productions’ op. Het is duidelijk een zeer getalenteerde dame die veel respect verdient en dat dus zeker niet alleen omwille van haar muzikale kwaliteiten en realisaties. Dit nieuwe album “Ke Haber” van ‘Nani’ Noam Vazana is wat ons betreft een absolute aanrader voor alle geïnteresseerden in vreemde culturen en hun muziek.

(valsam)

27 mei 2023: Theater de Liveve Kamp, Oss, NL